Att äta nyttigt behöver inte vara så komplicerat

Det här med att äta nyttig och bra mat görs väldigt komplicerat idag. Det är väl antagligen för att det ska tjänas pengar på det, antar jag? Det ska vara massa konstiga grejer som har dyra ingredienser hela tiden, trots att det finns otroligt mycket bra mat som är superbillig.

Om du skippar att läsa om vad som serveras på de trendigaste ställena i våra stora städer och istället tänker på mat som är billig och nyttig så kommer du snabbt att inse hur mycket mat som går att fixa utan att plånboken skriker tom.

Några snabba exempel på billig och nyttig mat

Jag älskar linser och bönor och det är en stor fördel när det kommer till att hitta bra och billig mat. Man kan äta i princip bara baljväxter och både må bra, ha riktigt god mat och fixa billiga veckor gång efter gång.

Både linser och bönor finns ju olika sorter och det innebär att det alltid finns något man kan välja som ”gifter sig” väl med annan mat, eller andra ingredienser som man gillar.

Även rotfrukter är nyttigt och bra, så det behöver inte vara avokado, granatäpplen och annan lite dyrare mat. Sedan har vi våra svenska bär som är helt gratis ute i skogen. Plocka hellre blåbär än att köpa exempelvis gojibär. En annan sak som är väldigt billigt och bra är havregryn. Sedan har vi ägg. Ja, du ser, listan kan göras lång. Även sådana saker som exempelvis vitkål, rödkål och broccoli är kanonbra och billigt på samma gång. Det är bara att tänka utanför den box där det ”exotiska” anses vara mer nyttigt och börja kolla efter svenska råvaror att äta.